Siberische Husky

De Siberische husky is een hondenras, behorend tot de pool– en keeshonden van het oertype. Het is een typische sledehond. Wanneer hij kan werken, is hij helemaal in zijn element. Hij is gebouwd om sneeuw en kou te kunnen trotseren, maar kan ook de warmte in de zomer aan, omdat de vacht de warmte reflecteert. Vanwege de atletische bouw van de husky heeft hij veel beweging nodig. Drie keer het blokje rond zal zelden voldoende zijn voor deze hond..

Een Siberische Husky is bij uitstek het voorbeeld van een onafhankelijke, vaak eigenzinnige hond, die een grote drang heeft tot bewegen. Dit maakt dat hij er graag op uit gaat. Natuurlijk doet hij dat als het kan met u, maar ook net zo gemakkelijk alleen of met de andere leden van de roedel. De Siberische Husky is zeker geen hond voor een flat.
Het ras staat bekend om zijn enorme uithoudingsvermogen en vereist derhalve veel beweging.

De schofthoogte van reuen is ongeveer 53-60 centimeter en van teven ongeveer 51-56 centimeter. Het gewicht van een reu kan variëren tussen 21 en 27 kilogram, dat van de teef tussen 16 en 23 kilogram. De husky heeft een middellange dubbele vacht. De kleuren kunnen variëren van wit, grijs-wit en bruin-wit tot zwart-wit en heel soms gevlekt. De meeste husky’s hebben bruine ogen, maar blauwe ogen, twee verschillende kleuren ogen of combi-eyes komen ook regelmatig voor. Ze hebben spits opstaande oren.

De Siberische husky kan over het algemeen goed met zijn soortgenoten omgaan, maar minder met andere dieren, zoals konijnen en katten. Ze vinden het niet prettig om alleen te zijn. Ze kunnen het beste overweg met grote kinderen (ouder dan tien jaar).

 

  • U wilt een Siberische husky aanschaffen, maar past dit ras wel bij u?

 

 Voordelen van een Siberische Husky

 

husky op de fiets

Fietsen
Fietsen vinden ze helemaal geweldig, natuurlijk wel aan de lijn 🙂
Houdt wel rekening met het weer, laat uw husky geen superprestatie verrichten wanneer de temperatuur boven de 15 graden komt.

De Siberische husky kan oververhit raken en daardoor kunt u ook zijn temperatuurregelingsysteem verruineren.
De herfst en wintermaanden zijn bij voorkeur het meest geschikt.

 

 

 

 

met de husky wandelen

Wandelen
De Siberische husky maakt graag lange wandelingen van 15 kilometer of meer.
De husky is van nature een trekhond, u moet zich realiseren dat er husky’s zijn die erg sterk zijn. Er zijn voor wandelingen speciale fiets-wandeltuigen te koop.
Heeft u een ´trek´-husky? Kies dan voor een heupgordel waar u de husky aan vast kunt klikken, dat scheelt u veel armlengte en schouderpijn.

sledehondensport

Sledehondensport
Voor het deelnemen aan sledehondensport kunt u terecht bij een van de vele sledehondensportverenigingen die ons land rijk is. Kom eens kijken bij een startweekend van een vereniging. MHSC is een vereniging voor sledehondensport met raszuivere sledehonden, zoals o.a. de Siberische Husky.
In Nederland zijn ongeveer 250 sledehonden teams actief. Aangezien er in Nederland weinig tot geen sneeuw is wordt hier met karren getraind. Dit zijn speciale karren die meestal zelf gebouwd worden, maar ook in de handel verkrijgbaar zijn. Er zijn ook speciale steps voor de sledehondensport. Maar pas op, in Nederland is het bij wet verboden om een hond als trekkracht in te zetten. Trekken is alleen voor een paar hondenrassen weggelegd, en dan alleen met ontheffing.

 

Wanneer u overweegt om met uw husky mee te doen aan de sledesport houdt dan rekening met het volgende:

  • U heeft meerdere husky’s nodig (Zelfs voor een step heeft u er al 2 nodig)
  • Uw husky trekt met bijsteppen tot maximaal 50 kg.
  • Een husky is een roedeldier, is deze alleen? kan deze tijdens uw afwezigheid erbarmelijk gaan zitten huilen.
  • Een tweede hond erbij kan dan een goede oplossing zijn. Pas er echter voor op dat u niet in de Siberische Valkuil trapt! Er zijn mensen, zoals u en ik, die met één hond zijn begonnen en zijn geëindigd bij 22. Velen zijn u voor gegaan…

 

Nadelen van een Siberische Husky

 

husky ontsnapt

De Siberische Husky is een echte escape artist!
Van nature gaat de husky op onderzoek uit en zal elke kans grijpen om los te breken.
Vergeet dus niet om uw deuren en/of ramen te sluiten. (liefst op een knip)
Zorg voor een goede stevige schutting (aanbevolen hoogte 2m) en geen mogelijkheid tot graven.
Een husky vind het namelijk erg leuk om zichzelf te bevrijden door een vluchtweg te graven onder uw schutting door.

de husky is geen waakhond

De Siberische Husky is geen waakhond.
Het karakter van de Siberische husky is vriendelijk en zachtaardig, maar tegelijk levendig en oplettend.
Hij is ook niet geschikt als erf hond, omdat de husky een grote jachtpassie heeft. Al snuffelend gaat hij anders op avontuur en omdat hij hard kan lopen verdwijnt hij al gauw achter de horizon. Hij hoort wel dat u roept, maar de dingen waar hij op dat moment mee bezig is vindt hij veel belangrijker en dan komt hij meestal niet. Het is dus beter om hem aangelijnd te houden

 

husky verharen

De Siberische Husky verliest 2x per jaar zn vacht.
Omdat de Syberische husky een poolhond is heeft hij een dubbele vacht,
die er twee keer per jaar uitvalt. Er komt een verbazende hoeveelheid haar los, dat zich vastzet op uw gestoffeerde meubelen, uw tapijt, uw bed en u komt ze ook vast nog wel eens tegen in uw vers gezette kopje koffie. Voor de rest dwarrelt het zo de hele dag in uw kamer rond en loopt u regelmatig met de stofzuiger rond. Vergeet vloerbedekking maar.

 

  • Tot zover de nadelen van de Siberische Husky

Algemeen:
De Siberische Husky is een middelgrote werkhond met een krachtige, maar sierlijke bouw. Zijn middelmatig stevige en goed bevachte lichaam, de rechtopstaande oren en de sikkelvormig gebogen, over de rug gedragen vossenstaart wijzen op de noordelijke erfenis van de bekwame sleehond. Zijn karakteristieke gang is los en ongedwongen, maar ongelooflijk krachtig als er een beroep op hem wordt gedaan om te trekken. De levendige en vriendelijke uitdrukking in zijn enigszins schuinstaande ogen wijst op de handelbare aard en het meegaande karakter van deze hond.

error: © Huskyville.EU