Deel 44: Vervelende puber. (Eenvoud en bewustwording)

Gonzo zit, Zit, ZIT ! Verdomme Gonzo ga ZITTEN !!

Waarna er achtereenvolgens een speeltje, piepertje, clicker en snoepjes gebruikt worden om Gonzo te laten zitten. Geen succes en een diepe zucht volgt. Een paar ogen van de cursist kijken me met veel twijfel aan om vervolgens te starten met de zin; Gonzo zit in de puberteit en luistert voor geen meter meer. Ik erger me geel en groen en de hond merkt dit. En nu.

Help !

Een situatie die voor vele herkenbaar is bij honden die in een leeftijdsfase zitten van +/- 6 maanden tot volwassenheid.
(Grofweg +/- 1,5 jaar afhankelijk van ras en geslacht).

Kortweg de puberteit.

Wat gebeurt er met de hond in deze puberteitsfase? 
De hormonen huishouding verandert en hiermee ook het gedrag.
Ik kan hier een aantal bladzijden over vol schrijven met wat dit doet met de hond en wat hieruit volgt. (Teven en reuen). 
Belangrijker vind ik echter dat de geleider begrijpt hoe te acteren in deze periode.En daar kan ik kort over zijn.

Blijf het geleerde wat goed was in de praktijk uitvoeren zoals je al deed. Verander je kaders niet en ga niet in op de hond zijn (vele) verzoeken.

Blijf consequent, kalm en geduldig.

Juist door dit goed toe te passen zorgt dit voor stabiliteit in zijn verdere leven. En een “smile” op het gezicht van de geleiders.

Maar wij zijn mensen. Verre van consequent en kunnen het moeilijk accepteren dat wat was er ineens niet meer is. Laat staan dat iets ineens langer duurt en al niet te spreken over het gevoel van ongehoorzaamheid. En daar gaat het meestal mis.

Consequent, kalmte en geduldig !

Ja de viervoeter is zijn kaders aan het verkennen. Instinctgedragingen en ondernemingsdrang nemen het over van de aandacht van de geleider. De geleider bemerkt dit en gaat dan alternatieven verzinnen om het alsnog voor elkaar te krijgen.

Voor de slimme lezers. Wie is wie nu aan het opvoeden en merkt nut van de geleider zijn (anders) gedrag.

Juist ! Uw hond. Dus zal hij het nog vaker uitvoeren. 
De ongehoorzaamheid. De cirkel is rond.

Een veel voorkomende valkuil; het naar de hond toelopen om juist zijn aandacht te krijgen/opeisen.

Je moet als geleider even door deze periode heen. 
Bewust worden en accepteren dat het lijkt alsof de training, die zo goed ging, nu ineens achter blijft. Ga je echter in op de verzoeken van de hond en of begint de ergernis toe te slaan dan vergroot je juist de connectie in onderling verstandshouding met je hond. 
Het zal alleen maar lastiger worden.

Laat de gedachte los, neem een grote zucht en accepteer. 
Verzin geen alternatieven, ontspan en geef niet op in de methode die je hanteerde waarbij het goed ging. Er is niets zo moeilijk als mens te zijn in de wereld van de hond ! (Nadenkertje)

En nee in dit stukje staat geen oplossing voor het moment van ongehoorzaamheid en hoe te acteren in die situaties want de ene puber is de andere niet.

Het gaat om de bewustwording!

Net zo goed dat ik telkens een zucht neem van ontspanning bij de beginvraag; Help mijn hond zit in de puberteit en nu. Help !

Bewustwording……acceptatie……consequent……..kalmte en geduld……Zucht……….

Post comment

You must be logged in to post a comment.
error: © Huskyville.EU